Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Scheemda e.o.
 
 
Orchideeën actie van de diaconie. Orchideeën actie van de diaconie.
Vraag: Hoe is het contact ontstaan met Aardse orchideeën en hoe reageerde die?
ML: Na het vinden van de kwekerij heb ik contact gezocht met de Commercieel verantwoorde-lijke, dhr. Wouter Konijn van Aardse Orchideeën uit Zuidbroek, die vanaf het moment dat ik belde heel enthousiast reageerde en ook een heel scherpe prijs aangaf wat hij zou kunnen rekenen (zeg maar kostprijs).
Ik had een voorbeeld gemaakt hoe het bedankje eruit zou komen te zien gewoon een strookje met een bedanktekst erop, waarop Mevr. Ilse Veen van Aardse Orchideeën zei: ‘geef maar aan mij dan maak ik daar een mooi ontwerp voor en zorg dat het aan iedere verpakking van de orchideeën bevestigd wordt.’ Toen hebben we berekend hoeveel mensen we ongeveer zouden kunnen verblijden met een orchidee.

Vraag: Hoe heb je de zorgverleners benaderd en hoe reageerden die in eerste instantie?
ML: Nadat ik de prijs wist van de bloemen, heb ik de volgende groepen benaderd en gevraagd naar het personeelsbestand wat bij hun organisatie werkzaam was in bepaalde beroepsgroepen. We hebben gekozen voor hulpverleners die zich niet bepaald risicoloos inzetten voor hun medemens, Groepen in geheel Oldambt die we gekozen hebben zijn medewerkers van Thuiszorg/wijkverpleging Oosterlengte, Thuiszorg Beter Thuis Wonen, Thuiszorg TSN 5 teams ,Buurtzorg Midwolda, Scheemda, Winschoten 4 teams, GGZ Lentis Winschoten, Cosis , Gehandicaptenzorg Scheemda, Het Anker Midwolda, alle huisartsen in Oldambt, alle predikanten in Oldambt, Politiekorps Oldambt, de BOA’s van de Gemeente Oldambt en de vier brandweerkorpsen in Oldambt.  
Wat is overgebleven (want toch kwam niet een ieder een orchidee halen) is uitgedeeld aan de cliënten van de voedselbank bij ons uitgiftepunt in de Ontmoeting.
Bij al deze organisaties heb ik de leidinggevenden gebeld met het verzoek om het aantal mede-werkers door te geven. Bij de overheidsinstanties was het moeilijk om dit te achterhalen en heb ik burgemeester Cora-Yfke Sikkema gevraagd om de aantallen personen door te geven waarop zij heel enthousiast dit voor ons heeft uitgezocht en was persoonlijk aanwezig bij de uitreiking aan de Boa’s en de brandweerkorpsen.
Na een heel gepuzzel kwamen we op een bedrag uit wat hoger was dan de subsidie dus bij de diaconie gevraagd of het mogelijk was dat het restant vanuit de diaconie betaald kon worden waarop vrijwel direct een positief antwoord kwam.
In totaal zijn er 860 orchideeën verdeeld over de genoemde organisaties waar er nog 2 van over zijn en staan in de Ontmoeting te wachten op onze eerste kerkdienst.
De verrassing kwam toen Aardse Orchideeën de rekening stuurde. Op de factuur hadden ze de prijzen nogmaals naar beneden bijgesteld zodat we uitkwamen met het toegekende  subsidie bedrag.

Vraag: Wat zijn jullie indrukken van deze actie? Hoe reageerden de zorgverleners op de bloem?
Omdat één van de leidinggevenden Mireille Steen van Beter Thuis Wonen goede contacten had met RTV GO kwam ook deze opnames maken op de dinsdag en woensdag van de uitgifte. Bij mijn weten is de actie zeer goed ontvangen en hebben we als diaconie verschillende dank-woorden ontvangen vanuit de verschillende groepen die de bloemen hebben gehad maar ook vanuit de PKN.

Vraag: Wat heeft dit met jezelf gedaan om je zo diaconaal in te zetten in coronatijd?
Meeuwes en Trijnie: Het doet heel wat met je om zo met een actie als kerk naar buiten te treden. Het is natuurlijk altijd mooi om iets te kunnen weggeven, wat zo dankbaar in ontvangst word genomen. Ik heb het geheel georganiseerd en gepland en de uitdeling hebben we met de gehele diaconie uitgevoerd. We hebben e.e.a. natuurlijk gedeeld met Kerk in Actie en “Niet Alleen” van EO Metterdaad maar wegens de drukte met het uitdelen is een mail die gestuurd werd helaas te laat opgemerkt en kwamen we op NPO 1 in de uitzending maar heel kort in beeld in tegenstel-ling tot de reportage van RTV GO wat uitgebreid verslag heeft gedaan op tv. Te bekijken via onderstaande link:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3148911538473135&id=674757112555269

Ook vanuit Utrecht kwam er een reactie van de directeur van de PKN
Een hartelijke groet!
Mooi om zo'n inspirerend verslag te zien. Goed dat jullie zijn aangehaakt bij #nietalleen. De crisis geeft ook weer (nieuwe) kansen voor de kerk. Jullie hebben de afgelopen jaren een goede structuur ontwikkeld om hier concreet op in te kunnen springen.
Bij het kijken kreeg ik weer goede herinneringen aan ons indrukkende werkbezoek aan Scheemda e.o.
Gods zegen op jullie werk!
Jurjen de Groot
Algemeen Directeur
Dienstenorganisatie Protestantse Kerk in Nederland”

Ook kwam er van de Synode een reactie
dank voor dit delen. 
Wat een prachtig initiatief. Mooi ook hoe jullie je netwerk gebruiken om, met de woorden van de korpschef van de politie, mensen even in het zonnetje te zetten. Echt diaconie!
Groet, René de Reuver 

En tot slot van onze Classis predikant Jan Hommes:
Ik las ergens in de krant een artikel dat jullie in Scheemda een bloemetje hadden gebracht aan de brandweer. Mooie actie. Maar ik begrijp dat het zelfs breder is geweest: voor meer mensen die in 'vitale' beroepen zitten. Mooi dat jullie dat gewoon doen.
Hartelijke groet, --
ds. J. Hommes  classispredikant

 
terug
 
 
 
 
Protestantse Gemeente Scheemda e.o.
Kerklaan 32
9679 AE Scheemda
tel. 0597-592939
 
Laatste update 24 september 2022
collecten 25 september *** Liturgie 25 september 2022 *** SchuldHulpMaatje Oldambt zoekt extra vrijwilligers 
 
dagelijks woord
-- DagelijksWoord.nl
 
Liturgie 25 september 2022
Deze dienst is vanaf 9:30 uur via kerkomroep te beluisteren en via deze site rechtstreeks te bekijken.
klik hier om naar de online dienst te luisteren.

klik hier om de dienst live te bekijken.
Voorganger: Ds. G.R. Offringa
Liturgie:
Liederen:

Lied 121:1,4
Lied 997:1,2,4
Lied 301k
Lied 23c:1,4,5
Lied 1012:1,4,5
Lied 718:1,2,3,4
Lied Hoor wij eendrachtig bidden...
Lied 1014;1,2,5
Lied 431b
Schriftlezing:
Amos 6:1-10
Lucas 16:19-31
Collecte zie homepage
 
U kunt u geld geven voor de collecte door op de collectezak te klikken. 
 
Kerkdienst bekijken
Klik hier om de kerkdienst  te bekijken
 
Contact
Via onderstaande adres kunt u contact opnemen met de webmaster.

pgscheemda@gmail.com

Webmaster van deze site is Hilko Snoek

Webfotograaf Janet van Oostrum

 
Een zaal gebruiken?
Wilt u een zaal gebruiken? Ga dan naar; zaal gebruiken in "de Ontmoeting" in het linker kolom.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.