Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Scheemda e.o.
 
 
Lied van de maand maart Lied van de maand maart

De tekst
Dit keer een niet zo onbekend lied, wat wij ook kennen uit het liedboek voor de kerken als gez.176. De tekst is geschreven door Jan Willem Schulte Nordholt (1920-1995) en op een melodie van Willem Retze Talsma.
Dit lied van Schulte Nordholt is een vurig gebed om erbarmen, en tegelijkertijd een aangrijpende klacht over het erbarmelijke bestaan. Al klagend en bidden herinnert de dichter zich het mysterie van de menswording Gods. Het lied is een meditatie bij het gebeuren in de hof van Getsemane en bij de kruisiging, een meditatie bij het kruis. De dichter haalt het gebeuren naar de lezer/zanger toe. Hij vertelt niet, maar geeft in vijf strofen een zo grote rijkdom aan gedachten weer, dat de zanger van dit lied wel gedwongen wordt om te overwegen en te heroverwegen. Het laatste couplet is de oproep tot overweging om de veertigdagentijd en de Stille Week bewust met de Heer mee te maken.
J.W. Schulte Nordholt schreef zelf over dit lied: “Dit lied heb ik zonder directe aanleiding geschreven, gewoon als dagelijkse krantenlezer, en met de vermaarde tekst van Blaise Pascal (1623-1662) in gedacht-en: Jésus sera en agonie jusqu’l’ la fin du monde: il ne faut pas dormir pendant ce temps-là. (Jezus zal lijden tot het einde van de wereld: we moeten niet slapen gedurende deze tijd). Die opmerking van Pascal is te vinden in zijn overdenking Le Mystère de Jésus, en ik heb bij het schrijven van dit commentaar dat ontroerende stuk weer eens gelezen. Pascal gaat uit van de principiële eenzaamheid van Jezus in Getsemane en spreekt dan met nadruk uit dat in Jezus niet alleen de enige kennis van God is, maar ook van onszelf, ook van het leven en de dood. De verbondenheid met Jezus wordt dan, vanuit de persoonlijke genade, ook tot een sociale relatie met de mensen: en natuurlijk uiteindelijk door de woorden van Christus zelf: ‘alles wat jullie voor een van deze onaanzienlijken niet gedaan hebben, hebben jullie ook voor mij niet gedaan’ (Matteüs 25,45).
De melodie
Willem Retze Talsma (1927-?) werd door de plaatselijke muziekbeoefening in zijn geboorteplaats Wognum gestimuleerd tot een muzikale loopbaan. Hij kreeg les van Dick van Wilgenburg, organist, dirigent en beiaardier te Enkhuizen en van Guilaume Hesse te Baarn. Aan de universiteit van Amsterdam volgde hij colleges musicologie. Hij was cantor-organist van de Evangelisch-Lutherse Kerk te Hoorn en van de Sorghvlietkerk te Den Haag. Voor de Nieuwe Rotterdamse Courant werkte hij als muziekmedewerker. Talsma was lange tijd orgeladviseur van de Hervormde Orgelcommissie. Het laatste deel van zijn leven woonde hij in Marbella (Spanje).
Voor tekst en muziek zie: https://www.liedboekcompendium.nl/lied/561-o-liefde-die-verborgen-zijt-5_2_7

terug
 
 
 
 
Protestantse Gemeente Scheemda e.o.
Kerklaan 32
9679 AE Scheemda
tel. 0597-592939
 
Laatste update 25 maart 2019
collectedoel 31 maart ### 24-3: liturgie 24 maart (download)
 
Lied van de maand maart
Het lied van de maand maart is lied 561 "O liefde die verborgen zijt" zie voor meer informatie elders op deze website.
 
Eredienst
31 maart
Voorganger: Ds. G.R. Offringa
aanvang: 9:30 uur
Collecte: 1e Missionair werk, 2e Kerk, 3e Schuldhulpmaatje
Tienerdienst: 15+ vanaf klas 3
4e zondag 40-dagentijd

(wijzigingen onder voorbehoud)
 
Liturgie 24 maart
Klik hier om de liturgie voor deze dienst te downloaden.
De liturgie is tot en met vrijdag 29 maart 17:00 uur in te zien via deze website.
 
Kerkdienst beluisteren
Klik hier om de kerkdienst te beluisteren. vul plaatsnaam Scheemda in en kies dan "de Ontmoeting
 
 
Zaal huren?
Wilt u een zaal huren? Ga dan naar; zaal huren in "de Ontmoeting" in het linker kolom.
 
Contact
Via onderstaande adres kunt u contact opnemen met de webmaster.

Webmaster van deze site is Hilko Snoek

Webfotograaf Janet van Oostrum

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.