Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Scheemda e.o.
 
 
Bouw nieuwe kerk Bouw nieuwe kerk

Een grote groep enthousiaste kerkgangers zet zich sinds drie jaar in om in Scheemda een nieuw multifunctioneel kerkgebouw te laten verrijzen, waar ruimte is voor cultuur én waarbij enkele prachtige cultuurhistorische erfstukken behouden blijven.

In 2006 fuseerden de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Scheemda tot de Protestantse Gemeente Scheemda, wat resulteerde in een actieve kerkelijke gemeente van ongeveer 1000 leden én twee kerkgebouwen. Beide kerkgebouwen bleken na uitgebreid onderzoek niet geschikt voor verbouwing alsook te klein. Daarnaast bezat de Eexterkerk niet de monumentale status, vanwege haar geringe ouderdom (1870/grotendeels 1936). Hierdoor kwam de Eexterkerk niet in aanmerking voor overname door de Stichting Oude Groninger Kerken. Na rijp beraad werd gekozen voor een gedurfde aanpak: een hypermodern, nieuw gebouw – compleet uitgerust voor de huidige en toekomstige behoeften.

Omdat de kerk in Scheemda midden in de samenleving staat en dit in de toekomst verder wil uitbouwen, zal dit gebouw naast kerkruimte een bruisende plek worden, niet alleen voor de gemeenteleden, maar ook voor de regio. Zo is het gebouw uitermate geschikt voor onder andere congressen of muziekuitvoeringen. Er komt een geluidsarme ruimte voor bijvoorbeeld de drumband.

Nieuwbouw

Omdat veel gemeenteleden gehecht zijn aan de beeldbepalende voorgevel met toren aan de Kerklaan, zullen die blijven staan. Hierdoor verandert het aanzicht van het dorp niet noemenswaardig.

Architect Reinier de Gooijer van architectenbureau Kleine heeft gekeken welke bouwstijl past in de (directe) omgeving. Zowel in de Kerklaan als in de rest van Scheemda staan verschillende bouwstijlen en in de Kerklaan is er geen overheersende bouwstijl. Daarnaast heeft het nieuwe gebouw een bijzondere functie, wat ook in de vormgeving tot uitdrukking gebracht moet worden. Daarom is gekozen voor een uniek, modern gebouw.

Door de ronde vorm wordt het nieuwe kerkgebouw zo compact mogelijk. Verder loopt het gebouw schuin naar binnen, waardoor het kleiner oogt. Het nieuwe gebouw zal in diepte niet afwijken, ten opzichte van de Eexterkerk, maar wordt iets breder. Er is gekozen voor keramische leisteen, die ongeveer dezelfde sfeer oproept als Groningse baksteen. De ramen in de gevel geven binnen een mooi sfeervol licht. In de kerkzaal zelf komen houten spanten, waardoor die extra sfeervol wordt.

De prachtige monumenten (orgel en preekstoel) krijgen een passende plaats binnen het nieuwe gebouw. Op deze manier vindt een herhaling van de historie plaats (1870) en blijven deze monumenten voor Scheemda behouden. De Poststraatkerk wordt verkocht.

Orgel

Dit orgel werd in 1872 Eexterkerk geplaatst en is net als de preekstoel afkomstig uit de oude kruiskerk. Het orgel heeft diverse malen een uitbreiding ondergaan en het oudste gedeelte dateert waarschijnlijk uit 1704 en is gebouwd door Matthias Amoor. Het is een fraai monument en is goed en deskundig onderhouden. Dit is het enige orgel in Nederland dat nog een origineel trompet heeft en origineel pijpwerk van Amoor bevat.
 

Preekstoel

 

De prachtige eiken preekstoel dateert uit 1636. Wie de maker is geweest, is onbekend. Dit omdat de kerkelijke administratie pas begint in 1663. Na de afbraak van de kruiskerk kreeg de preekstoel een plaats in de nieuwe kerk. Net als het orgel is ook deze preekstoel uniek in Nederland.

 

 

terug
 
 
 
 
Laatste update 16 januari 2021
De collecten 17 januari *** Liturgie kerkdienst 17 januari 
 
Liturgie kerkdienst 17 januari
Deze dienst is vanaf 9:30 uur via kerkomroep te beluisteren.
Via kerkomroep kunt u naar de online dienst luisteren.
Voorganger: Ds. Ariaan Baan
Aanvang: 9:30 uur
Liturgie:
Liederen:

Psalm 96:1,4,7
Lied 968:1,5
Lied 791
Lezingen:
Jesaja 62:1-5
Johannes 2:1-11
Collecte zie homepage
 
U kunt u geld geven voor de collecte door op de collectezak te klikken. 
NB deze dienst wordt niet op video opgenomen. 
 
Kerkdienst beluisteren
Klik hier om de kerkdienst  te beluisteren. 
 
Een zaal gebruiken?
Wilt u een zaal gebruiken? Ga dan naar; zaal gebruiken in "de Ontmoeting" in het linker kolom.
 
Contact
Via onderstaande adres kunt u contact opnemen met de webmaster.

pgscheemda@gmail.com

Webmaster van deze site is Hilko Snoek

Webfotograaf Janet van Oostrum

 
Protestantse Gemeente Scheemda e.o.
Kerklaan 32
9679 AE Scheemda
tel. 0597-592939
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.